Híreink

Nem várhatunk tovább!

A SUP uniós irányelv, az annak hazai átültetését jelentő, reményeinek szerint hamarosan már megjelenő magyar kormányrendelet, valamint az egyes SUP termékek jelölési végrehajtási uniós rendelete az utóbbi évek legjelentősebb, csomagolástechnikát (is) érintő szabályozás-együttese 2021. július elejétől alkalmazandó.

Tovább

A SUP irányelv és annak már hosszabb ideje előkészület alatt álló magyar kormányrendelete a gazdaság szereplői számára komoly nehézségeket okoz, ezért a CSAOSZ – segítendő a jogalkalmazást és jogértelmezést – szakmai napot tervez, amit a hazai releváns jogszabály megjelenik.

A program során a magyarázatokat az EB által tervezetben megjelentetett értelmezési útmutatója alapján adjuk meg.

Tovább

A GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. a gazdaság szereplők üzleti folyamatai fejlesztésére, a belső és a vállalatközi információs folyamatok javítására, hatékonyabbá tételére alkalmas megoldásokat folyamatosan fejleszti.

A szakmai nap célja a legfrissebb ismeretek bemutatása és a szakemberek körében való megismertetése. Előadóink a szakterület legismertebb és legelismertebb szakértői.

Tovább

A logisztikai folyamatok javításában a csomagolásnak kiemelkedő szerepe van. Egy jól megválasztott csomagolás csökkentheti a raktározási helyigényt, a szállítási szükségleteket, miközben a kihasználtsági jellemzőket javítja és még az sem biztos, hogy drágább lesz. Persze mindehhez képzett munkaerőre is szükség van.

Tovább

2021. február 28-án, életének 76. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt a Dunapack Zrt. volt vezérigazgató-helyettese, a Hamburger Hungária Kft., majd a Hamburger Hungária Erőmű Kft. volt ügyvezetője. Tovább

A Parlament 2020. december 15-én fogadta el a hazai hulladékgazdálkodás rendszerének teljes körű átalakítását kezdeményező törvényt.
A CSAOSZ az ÖKO-Pannon-nal karöltve még a törvénytervezetet szakmai és jogi oldalról is elemezte, elemeztette.

Az analízis végeredményeként több, jogszabályba ütköző, esetenként Alaptörvénnyel ellentétes szabályozáselemet azonosítottunk a tervezetben.

Tovább

A környezetvédelmi termékdíj törvény 2021.  július 1-jével változni fog. A törvény végrehajtási rendelete (343/2011 Kr.), valamint a csomagolási és csomagolási hulladék kormányrendelet (442/2012 Kr.) 2021. január 1-jével és július 1-jével is változik.

A CSAOSZ a változásokat bemutató, a megszerzett tudást szinten tartó, áttekintő online tréninget 2021. január 19-én (kedden) 09:00 órai kezdettel szervezi.

A tanfolyamon a CSAOSZ által küldött Zoom link segítségével lehet részt venni.Tovább

Nagyon készültünk a CSAOSZ sorrendben 5. szakmai konferenciájára. Idén először másfél naposra terveztük, a szövetségünk alapításának 30. évfordulójának megemlékező ülésével kezdve.

A CSAOSZ számára a konferencia mindig egy ünnep is, részben azért, mert évek óta több mint száz kolléga eljön, hogy nálunk találkozzon szakmatársaival, hallgasson újdonságokról szóló előadásokat és azért is rendkívüli a nap, mert a HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny díjátadó ünnepségét, a nyertesek megérdemelt köszöntését is e program zárásaként tartjuk. A Magyar Csomagolási Évkönyv legfrissebb kiadásának megjelentetését is mindig ez alkalomra időzítjük.

Idén ez sajnos másként lesz. A programot előbb november elejére terveztük, majd október elejére előre hoztuk, de végül a személyes részvételű megtartásától el kellett tekintenünk – közös biztonságunk érdekében.

Tovább

A nemzetközi szaksajtó 2019 nyara óta folyamatosan kongatja a vészharangot az európai papírhulladék piacokon kialakult túlkínálatról. Az összességében 57 millió tonnás piacon mintegy 8 millió tonnás felesleg alakult ki elsősorban az ázsiai felvevőpiacok kiesése következtében. Előbb Kína, majd az idén Indonézia és Malajzia korlátozta jelentősen behozatalát. Jóllehet az Európában folyamatban levő újra feldolgozó kapacitásbővítések a következő öt évben a felesleg nagyobb hányadát várhatóan át tudják venni, ezek a létesítmények termelésbe lépése csak 2021-2025 között várható. Tovább

TERVEZETT PROGRAM:

A tervezett előadások a jelzett időpontban kezdődnek, így lehetőség lesz két előadás között a technikai átállások elvégzésére. Az előadásokat a ZOOM alkalmazással lehet elérni, melyet az előadók alatti linkre kattintva tehet meg. A linkek az előadás napján lesznek elérhetőek.

Ha még nem használta a ZOOM alkalmazást, innen le is töltheti: Letöltés

Regisztráció: siposgroup.hu

 • 9:30 | NYITÓ GONDOLATOK – Németh Márton, iPrint (10 perc)
 • 9:50 | 2021 INTERPACK DÜSSELDORFI KIÁLLÍTÁS ISMERTETŐ – Máté Szilvia, BD EXPO Kft., Interpack képviselet (20 perc)
 • 10:20 | INNOVÁCIÓ, DIGITALIZÁCIÓ. ÚJ SIPOS DESIGN TERMÉKEK BEMUTATÁSA – Hanzély Zsolt, iPrint (30 perc)
 • 11:00 | A CSOMAGOLÁS FELADATA – EXTENDO MAGAS ZÁRÓKÉPESSÉGŰ FÓLIÁK – Nagy Ákos, Taghleef Industries Kft. (30 perc)
 • 11:40 | MOGYI REBRANDING A CSOMAGOLÁS TÜKRÉBEN – ESETTANULMÁNY – Csility Tamás, Creatum Branding & Reklámügynökség (30 perc)
 • 12:10 – 13:00 | EBÉD SZÜNET
 • 13:05 | MŰANYAG CSOMAGOLÁS – A VÁRHATÓ JOGSZABÁLY VÁLTOZÁSOKRÓL RÖVIDEN – Nagy Miklós, CSAOSZ főtitkár (30 perc)
 • 13:45 | FENNTARTHATÓSÁG, KÖRNYEZETTUDATOSSÁG A FLEXIBILIS CSOMAGOLÁSBAN – Gerely Gábor, Sipos csoport (30 perc)
 • 14:25 | CSOMAGOLÁSBAN A JÖVŐD – ÚJONNAN INDULÓ KÖZÉPFOKÚ CSOMAGOLÓSZER- ÉS PAPÍRGYÁRTÓ SZAKEMBER KÉPZÉS ISMERTETÉSE – Ugrin András, Omnipack klaszter képviseletében (30 perc)
 • 15:05 | ISMERD MEG JOBBAN FOGYASZTÓIDAT A CSOMAGOLÁSOD ÁLTAL! – Csility Zoltán, Creatum Branding & Reklámügynökség (30 perc)
 • 15:45 | GYORSAN ROMLÓ ÉLELMISZEREK KÖRNYEZETTUDATOS CSOMAGOLÁSA – Gyaraki Gergely, WIPAK Oy Budapest
 • 16:25 | ZÁRÓ GONDOLATOK – Sipos Gyula, Sipos Csoport tulajdonos-ügyvezető (10 perc)
 • 16:40 | WEBINÁR VÉGE

Végtelen szomorúsággal tudatjuk, hogy a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) alapító elnöke, Dr. Debreczeny István, életének 83. évében elhunyt.

A csomagolóipari vállalatok vezetőinek kezdeményezésére 1984-ben alakult meg a Magyar Kereskedelmi (később Gazdasági) Kamara Csomagolási Tagozata, amelynek alakuló ülésén az elnöki feladatok ellátására a tagok Dr. Debreczeny Istvánt, a Kőbányai Sörgyár vezérigazgatóját kérték fel. A Csomagolási Tagozat hamarosan a Kamara egyik legaktívabb szakmai szervezete lett, pezsgő közösségi életet teremtett. Az elnök munkáját titkárként Dr. Kertész Béla, az Anyagmozgatási és Csomagolási Intézet (ACSI) főosztályvezetője, később fejlesztési főmérnöke, valamint Viszkei György, a Kamara ETK Irodájának vezetője, kamarai összekötő segítette. A Csomagolási Tagozat hamarosan létrehozta – az ACSI működtetésében – a Csomagolási Tanácsadó Szolgálatot, amely díjmentes szolgáltatással segítette szakmai tanácsadási, információszolgáltatási és oktatási tevékenységével a tagvállalatokat. A szolgálat menedzselését az ACSI vezetői Nagy Miklósra bízták. A rendszerváltást megelőző években a Csomagolási Tagozat a gazdaságban bekövetkező folyamatos változásokról teltházas tájékoztatókat szervezett, a hallgatóság egy része sokszor az előadótermen kívülről tudta csak a programot követni.

Az 1990-ben módosított kamarai törvény önálló jogi személyiséggel rendelkező szakmai szervezetek létrehozását tette lehetővé. A lehetőséggel a Csomagolási Tagozat vezetői éltek is, 1990. március 6-án 72 tagvállalat szándéknyilatkozatot írt alá a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) megalakításáról, a nyilvántartási kérelmet 1990. május 18-án adták be, amit a Fővárosi Bíróság – Magyarországon másodikként – 1990. június 7-i hatállyal 2182 számon vett nyilvántartásba.

A Csomagolási Tagozat sikere alapján természetes volt, hogy a tagság Dr. Debreczeny Istvánt választotta meg az immáron szövetség elnökének. A CSAOSZ elnöksége első ülésén, 1990. július 25-én a Kőbányai Sörgyárban, Viszkei Györgyöt kérte fel a főtitkári feladatok ellátására. Természetesnek tűnt, hogy az ETK Iroda (Egységes Termékazonosító Kódrendszer – a mai vonalkód korabeli magyar változata) tevékenysége is a CSAOSZ-hoz kerüljön, azonban ezért harcolni kellett. Sikerrel jártak tárgyalóink, az EAN Nemzetközi Termékszámozási Szervezetben Magyarországot már a CSAOSZ képviselhette.

Dr. Debreczeny István 1993. évi közgyűlésen kérte elnöki feladatok alóli felmentését, a társelnöki megbízatást azonban elfogadta és a Szövetség kapcsolatrendszerének bővítésében segítette a mindenkori főtitkárt. Az elnöki poszton Galli Miklós követte, aki egészen 2014-ig töltötte be a CSAOSZ első számú vezetői feladatkörét. A 2014. évi közgyűlést követően már nem vállalt aktív szerepet az elnökségben, érdemei elismeréseként tiszteletbeli elnökségi tag cím adományozásával azonban a Szövetség továbbra is számított személyére.

Dr. Debreczeny István szakmai társadalmi munkája mellett a Dunapack Zrt. szakigazgatója, a papírhulladék gyűjtésére szakosodott Duparec Kft. (ma Hamburger Recycling Kft.) alapító ügyvezető igazgatója volt.

Ugyancsak alapító társügyvezetője lett – Magyar Béla mellett – a CSAOSZ által 1999-ben életre hívott EAN Hungary Kft.-nek, a mai GS1 Magyarország Nonprofit Zrt-nek.

Dr. Debreczeny István szakmai munkájáért számos állami és szakmai szervezeti díjat vehetett át, köztük 2008-ban a CSAOSZ „A szakmáért” életműdíját.

Dr. Debreczeny István elismerésben gazdag életpályája során kiválóan válogatta meg munkatársait, akikkel évtizedeken keresztül együtt dolgozva példaértékű egységet teremtve vezette országos ismertségre és becsültségre az idén épp 30 éves CSAOSZ-t.

Maradandót alkotott, magasra tette a lécet követőinek.

Dr. Debreczeny István emlékét a CSAOSZ örökre megőrzi.

 

Nyugodj békében István! Hiányozni fogsz!

 

A rendkívüli helyzetben a szakminisztérium feladata az élelmiszerellátás zavartalanságának biztosítása – és ebbe értelemszerűen beletartozik a csomagolástechnika.

A válságkezelés érdekében a Miniszter olyan operatív csoport felállítását kérte Szövetségünktől, amely folyamatosan tartja a kapcsolatot a Minisztériummal és jelezni tudja a problémákat. Minden olyan információ megosztását kérik, amely azonnali intézkedést igényel, illetve a várható veszélyek kockázatának mérsékléséhez szükséges. Fontos kérés, hogy a várható események előrejelzése, a problémafelvetés mellett a lehetséges megoldási javaslatok is megfogalmazásra kerüljenek.

Az operatív csoportot a CSAOSZ felállította, a minisztériumi kapcsolattartó a Főtitkár, munkáját az elnökség öt tagja támogatja.

Szövetségünk abban tudja segíteni a Minisztériumot, hogy tagjaitól és a szakterület további szereplőitől bekér minden olyan információt, ami az élelmiszerek csomagolószer-ellátását esetlegesen akadályozza, hátráltatja és központi intézkedést igényel.

Az országunkban ezidáig példa nélküli rendkívüli állapot minél hatékonyabb kezeléséhez kérem az Önök felelősségteljes együttműködését.

Kérjük, hogy az alábbi található kérdőív kitöltésével segítsék munkánkat: https://docs.google.com/forms/d/16raiojEF_pISJ_duJPAvhmh73lLc1qffTOmJrG5q06w/edit?usp=sharing

A nemzetközi szaksajtó 2019 nyara óta folyamatosan kongatja a vészharangot az európai papírhulladék piacokon kialakult túlkínálatról. Az összességében 57 millió tonnás piacon mintegy 8 millió tonnás felesleg alakult ki elsősorban az ázsiai felvevőpiacok kiesése következtében. Előbb Kína, majd az idén Indonézia és Malajzia korlátozta jelentősen behozatalát. Jóllehet az Európában folyamatban levő újra feldolgozó kapacitásbővítések a következő öt évben a felesleg nagyobb hányadát várhatóan át tudják venni, ezek a létesítmények termelésbe lépése csak 2021-2025 között várható. A túlkínálat a hulladékárak drasztikus esését eredményezte, az árak 2017-hez viszonyítva harmadukra, 2018-hoz képest felükre estek vissza 2019 decemberére és a tendencia folytatódik. A jelenleg kialakult válsághelyzethez hasonlót 2008-2009-es válság idején tapasztalhattunk, amikor egyes hulladékfajták ára negatív volt, azaz fizetni kellett a hulladék átvételéért.

A papírhulladékok ára Magyarországon is hasonlóképpen alakult, a csomagolási papírhulladék nettó átlagára 2019 decemberében 18 Ft/kg a 2018. évi 37 forinttal szemben, amely már messze nem fedezi a lakossági szelektíven gyűjtött hulladékok és az ipari-kereskedelmi hulladékok egy részének a kezelési költségeit. Ebben a piaci helyzetben meglepetésként értesült az iparág arról, hogy a 2019 november 14.-én kiadott 2020. évi OGYHT a lakossági papírral együtt gyűjtött társított csomagolási hulladék hasznosításának mértékét 35 Ft/kg-ról 32Ft/kg-ra, az ipari-kereskedelmi hulladékoknál 5,2 Ft/kg-ról 4,1Ft/kg-ra csökkentette. A támogatások forrása a jelenlegi szabályozás szerint a termékdíj, amelyet azért fizetnek be a kötelezettek, hogy helyettük az állam gondoskodjon a csomagolási hulladékok újrahasznosításáról. Az OGYHT számai alapján a papír csomagolásokra befizetett 8,4 milliárd forintból a lakossági és ipari- kereskedelmi hulladékok gyűjtésére mindössze 2,1 milliárd forintot irányoztak elő.

A kialakult helyzetben sürgős intézkedésekre lenne szükség annak megakadályozása érdekében, hogy a papírgyűjtésben és -újrahasznosításban közreműködő piaci szereplők ne kényszerüljenek tevékenységük korlátozására vagy felfüggesztésére. A jelenlegi piaci helyzet indokolja, hogy a kötelezettek által befizetett 19 Ft/kg termékdíj döntő részét az állam a hulladékkezelésre fordítsa. Magyarországon a csomagolási hulladékok újrahasznosításának összesített aránya jelentősen elmarad a vonatkozó EU irányelv célértékeitől annak ellenére, hogy a papírhulladékoknál túlteljesítjük a célokat, ezért súlyos következményekkel járhat a papírban elért eredmények romlása.

Európa nagy részével szemben Magyarországon rendelkezésre állnak a kapacitások mind a begyűjtés, mind az újrafeldolgozás tekintetében. A kötelezettek befizetései fedezik a válságkezeléshez szükséges pénzügyi forrásokat. Az EU körforgásos gazdaság élénkítésére 2018 májusában kiadott rendeletcsomagja előírja azt, hogy az e címen beszedett díjakat a hulladékgazdálkodás finanszírozására kell fordítani. A hulladékgazdálkodás irányítása, a pénzeszközökkel való gazdálkodás Magyarországon ma központosított állami hatáskör. Ezért az érintett szakmai szereplők a válság kezelését és sürgős kormányzati lépéseket szorgalmaznak.

Budapest 2019. december

Csomagolási és Anyagmozgatási Szövetség

A műanyagok térnyerésével soha nem látott műszaki, termelési, anyag- és energiahatékonysági fejlődés következett be az élet valamennyi területén, a háztartástól, a közlekedésen át az egészségügyig, de folytathatnánk a sort a végtelenségig.

Hasonló fejlődés ment végbe a csomagolástechnika terén is, a műanyagok testre szabható jellemzőinek mérnöki úton végezhető meghatározása új, takarékos eljárások kidolgozását eredményezte, amelyek az áruvédelem, az élelmiszerveszteség és az élelmiszerbiztonság ugrásszerű fejlődéséhez vezettek.

Könnyen belátható, hogy bármely termék előállításának teljes láncolatában bekövetkező környezetterhelés sokszorosan meghaladja a csomagolás létrehozásáét. Ebből egyenesen következik, hogy a csomagolás védelmi funkcióinak kiterjesztése a termékveszteség mérséklésével a környezet védelmét szolgálja.

Álljon itt ennek az állításnak néhány bizonyító erejű példája.

Kenyér műanyag tasakos csomagolása esetén a vizsgálatok azt mutatják, hogy a teljes környezetterhelés 94-96%-a a termékelőállításból és csupán 4-6%-a ered a csomagolásból és a csomagolási hulladékkezeléséből.

Brokkoli esetében a tömegveszteség (kiszáradás) a termék romlását eredményezi. A vizsgálatok azt bizonyítják, hogy a nedvességvesztés szempontjából szinte érdektelen a hűtőszekrényben való tárolás, egyedül az számít, csomagolt-e a termék vagy sem. Az azonos idő alatt bekövetkező tömegveszteség aránykülönbsége nyolcszoros. Egyszerűbben fogalmazva a csomagolatlan brokkoli fogyaszthatósága nyolcadannyi ideig őrizhető meg a csomagolttal összehasonlítva.

A ma legkorszerűbbnek számító vákuum és védőgázas csomagolások az élelmiszerek fogyaszthatóságának növelését az alkalmazott műanyag csomagolóanyagok révén érik el. Sajt esetében egyszerű csomagolás melletti 7 napos eltarthatósági idő az említett eljárásokkal 180 napra emelhető. A hosszabb eltarthatóság épp a csomagolás révén, nem pedig hozzáadott adalékok segítségével érhető el, jelentősége pedig az életviteli szokások változásában, a napi bevásárlások ritkulásában rejlik.

A csomagolások anyagfelhasználásának mérséklésére szükség van. Az érintettek az optimalizálást folyamatosan végzik is. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy az anyag- és költséghatékony műanyagcsomagolásoknak vagy nincs, vagy csak magasabb környezetterhelést okozó kiváltó technológiája van.

Azt pedig el kellene kerülni, hogy a műanyagok kivezetése nagyobb környezeti problémákhoz vezessen.
A felsorolt csupán néhány példa azt bizonyítja, hogy a műanyagra nem ellenségként, hanem érdekeinket szolgáló anyagként kell tekinteni.

Tisztában vagyunk a környezetünkben, élővizeinkben felgyülemlő műanyagok természeti kép romboló hatásával.

Ennek felelőse azonban sosem az anyag, csakis az ember.

Az ember, aki nem gondoskodik a hulladék elkülönített gyűjtésről, a hatékony hulladékgazdálkodás megteremtéséről.

Világméretekben.

 

Budapest 2020. február

Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség

A CSAOSZ elnöksége fontosnak tartja, hogy a szakterületen kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégái munkája iránt az elismerését és köszönetét kifejezze. Ezért előbb „A szakmáért”, majd
„A csomagolóipar haladásáért” díjakat alapította, a kitüntetési javaslatokat pedig a CSAOSZ tagvállalatok vezetőitől – a szakmától – kéri.

Tovább

Csomagolóipar az élelmiszeripar szolgálatában – új követelmények és megoldások

címmel szerveztünk szakmai programot 2020. február 5-én  HUNGEXPO-n a SIRHA kiállítás alkalmával.

A CSAOSZ a szakterületéhez kapcsolódó kiemelt HUNGEXPO rendezvényeket szakmai program szervezésével támogatja.

A 2020. év meghatározó szakkiállítása a SIRHA, amely tematikájában szorosan kapcsolódik a csomagoláshoz, ezért is gondoltuk, hogy öt előadásból áll programot kínálunk az érdeklődőknek.

Az előadásaink iránt nem remélten nagy volt az érdeklődés, 81 előzetes regisztrációt kaptunk, de végül a teremben 100 főt lényegesen meghaladó számban gyűltünk össze.

Köszönjük az érdeklődőknek a részvételt.

 

 

Nagy keserűséggel tudatjuk,hogy kollégánk, a Magyar Aeroszol Szövetség hosszú időn keresztüli korábbi elnöke, a CSAOSZ elnökségéenk korábbi tagja, Dr. Tomcsik József életének 61. évében, 2019. december 24-én tragikus hirtelenséggel elhunyt.

A CSAOSZ éves szakmai konferenciáját 2019. október 15-én tartottuk Budaörsön a Holiday Inn Hotelben.

Köszönjük a megjelent 118 résztvevőnek a részvételt, az előadóinknak pedig a felkészülést és a fáradozását.

Bízunk abban, hogy idén is sikerült a szakmai közösséget egy napra összehozni és új, hasznos ismeretekkel gazdagítani.

Jövőre újra jelentkezünk  – október végén-november elején – az éves, több szekciós konferenciánkkal, de kérjük kövessék nyomon programjainkat, mert egy-egy témakör köré szervezett szakmai napokat  addig is tartunk.

 

A CSAOSZ tagvállalatoknak a körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósulása és a hazai csomagolóanyag-gyártás talán legmodernebb gyártókomplexuma iránt érdeklődő munkatársai számára rendkívül gazdagnak ígérkező szakmai napot szervezünk a Hamburger Hungaria Kft. meglátogatásával.

Tovább

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) 2020-ban 37. alkalommal hirdeti meg a Csomagolási Világszövetség (WPO) által nemzeti rendezvényként elismert

HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Versenyt.

A nevezési határidő: 2020. június 30.

Tovább

A Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület (PNYME) gesztorálása mellett és a CSAOSZ szakmai partnerségével jövő évben is megrendezésre kerül – immár 4. alkalommal – a PPDexpo.Tovább

Sikeresen megszerveztük a CSAOSZ idei szakmai konferenciáját. Az új helyszínen, a Bara Hotelben tartott szakmai programon 107 tagvállalati és nem tagvállalati munkatárs hallgatta meg az összesen 17 előadást.

A konferencia – szokás szerint – több témakört dolgozott fel.

Tovább

A CSAOSZ éves szakmai konferenciáját 2018. november 7-én 9.00 és 14.30 között tartjuk Budapesten a Bara Hotelben.

A konferencia bevezető előadására Gablini Gábor urat, az MGYOSZ alelnökét nyertük meg, aki az égetően szükséges hazai szakképzés megújításának koncepciójába avat be bennünket.

Tovább

Amint arról korábban már hírt adtunk, a CSAOSZ hét európai társszövetséggel együttműködve megjelenik a 2018. szeptember 25-27. között Nürnbergben megrendezésre kerülő FachPack kiállításon.Tovább

Csomagolószerek, mint az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen kapcsolatba kerülő anyagok (FCM) címmel szakmai napot szervez a CSAOSZ

április 11-én (szerdán) 10 órától Budapesten, a GRIFF Hotelben

(Budapest XI., Bartók Béla út 152.).

Tovább

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ)
környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos tájékoztató, tudásközvetítő munkája régóta ismert.

Az eddigi tanfolyamainkon, konferenciáinkon keresztül már nagyon sok szakembert elértünk és sikerült őket a törvény, valamint a kapcsolódó végrehajtási kormányrendelet változásairól folyamatosan tájékoztatni.

Célunk e munkával a témafelelősök ismereteinek mélyítése és a vállalatok jogkövető magatartásának segítése.Tovább

A Papír és Nyomdaipari Műszaki Egyesület 2018. február 15-16-án tartja Győrben az idei Flexo Szimpóziumot.

A programban csomagolási témájú előadások mellett a Széchenyi Egyetem új Csomagolásvizsgáló Laboratóriumának megtekintése igazi szakmai különlegesség.Tovább

A CSAOSZ idén is megrendezi a HUNGAROPACK STUDENT Csomagolástervezési Diákversenyt. A részleteket a felhívásban tesszük közzé. A nevezési határidő 2018. március 14. Az ünnepélyes eredményhirdetésre a CSAOSZ ezévi közgyűlésén, április 6.-án kerül sor.

Letölthető dokumentumok:

Tovább

A Csomagolási Világszövetség (WPO) 2017 novemberében tartotta a 2018. évi WorldStar Csomagolási Világverseny zsűrijét. A grémiumban Magyarországot Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkára képviselte.

A világversenyen három magyar csomagolószer-gyártó hét, a szakma Oscar-díjának számíró WorldStar csomagolási világdíjat nyert.

Tovább

2017. november 6-10. között tartotta őszi ülését a Csomagolási Világszövetség.

Az őszi ülés keretében a 2018. január 1-vel hivatalba lépő új elnök, Pierre Pienaar megnevezte új alelnökeit, az új főtitkárt és az újonnan létrehozott feladatkör betöltőit, a „nagyköveteket”.

 Tovább

Egy kisgyermeknek természetes, hogy vannak fák, növények és állatok, illetve, hogy nyáron meleg van és télen esik a hó. A föld környezeti és klímaváltozásai miatt azonban ez sajnos nem biztos, hogy mindig is így lesz.

A gyerekeknek már óvodás korban  meg kell tanulniuk, hogy a fákra, növényekre és az állatokra  vigyázni kell, gondozni kell őket, azért hogy ez a jövőben is így maradjon.

A környezet iránti szeretet és tisztelet együtt kell, hogy nőjön a gyerekkel.

A “Tibi tigris” sorozat  könyvei  aktuális problémákat, környezetvédelmi  jó megoldásokat mutatnak  be egyszerűen, a gyermekek számra is érthetően, vidám  rajzokkal színesítve.

Tovább

2017. május 4-10. között Düsseldorfban megint összegyűlt a csomagolóipar színe-java. A 2865 kiállító bemutatójára 168 országból érkezett 170.500 látogató volt kíváncsi – 74%-uk külföldi.

Az MNKH által támogatott és a CSAOSZ szakmai szervezőmunkája mellett megvalósult közösségi standjon az alábbi hazai cégek képviseltették magukat: BoxPrint-FSD Packaging Kft., Codex Zrt., Flexo Innovációs Klaszter, Krajcár Kft., Mátrametál Kft., Pikopack Zrt. és a Sipospack Kft. 

Tovább

2018. március 20-23. között kerül megrendezésre a világ legjelentősebb élelmiszeripari kiállításának beszállítói fóruma az ANUGA Foodtec Kölnben. A CSAOSZ közösségi standot szervez.

Tovább

Miért fontos a tanfolyam?
A környezetvédelmi termékdíj törvény 2012. január 1-től hatályos változata a kötelezettség keletkezését – csomagolószerek esetében – a termék csomagolás létrehozására való alkalmasságán túl – vámtarifaszám szerinti besorolástól teszi függővé.
A helyes tarifálás tehát a pénzügyi kötelezettség keletkezésére (vagy nem keletkezésére) kihat.
Tovább

különös tekintettel a csomagolószerekre

Miért fontos a tanfolyam?

A környezetvédelmi termékdíj törvény 2012. január 1-től hatályos változata a kötelezettség keletkezését – csomagolószerek esetében – a termék csomagolás létrehozására való alkalmasságán túl – vámtarifaszám szerinti besorolástól teszi függővé.
Tovább

A CSAOSZ Közgyűlésére 2017. március 17-én került sor a CSAOSZ Titkárságának is otthont adó Griff Hotel Smaragd termében.

A Közgyűlés elfogadta az Elnökség 2016 évi beszámolóját és 2017 évi feladattervét, a Szövetség 2016 évi pénzügyi beszámolóját és ezévi tervét.

A Közgyűlés megválasztotta a CSAOSZ új Elnökségét is.Tovább

2017. február 17-én – a Felügyelőbizottság ülését követően – került sor a CSAOSZ Elnökségének ez évi első ülésére. A napirenden az Elnökségnek a CSAOSZ 2016. évi tevékenységéről és 2017. évi feladatairól szóló beszámoló tervezetének, továbbá a pénzügyi beszámolónak megvitatása szerepelt.
Tovább

A Magyar Közlöny 2017. február 13-i számában jelent meg a 442/2012 (XII. 29.) számú, a csomagolásról és a csomagolási hulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló kormányrendelet módosítása.Tovább

A PPDexpo tagvállalataival közös területen, de egymástól jól elkülönülve jelenik meg a CSAOSZ, az AMCO Kft., az Omnipack Klaszter, a Reményi Csomagolástechnika Kft., továbbá az Amsy Jelöléstechnika Kft.

Várhatóan a CSAOSZ standján a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. és az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. is képviselteti magát.

A GS1 Magyarország Nonprofit Zrt. 2016-ban alapította az életműdíj elismerést. A díj elsődleges célja a vonalkódtechnika, az automatikus azonosítás terén hosszú időn át kiemelkedő munkát végzett szakember iránti megbecsülés kifejezése.Tovább