A 2014. évi díjazott

Galli Miklós

1971-ben szerezte meg gépészmérnöki diplomáját a Drezdai Műszaki Egyetemen, 1982-ben pedig gazdasági mérnöki oklevelét a mai Miskolci Egyetemen.

Az 1971-ben induló szakmai pályafutását az akkor épülő Papíripari Vállalat Nyíregyházi Gyárában kezdte. A gyár műszaki felkészültségére jellemző, hogy hosszú évekig mikrohullámú hullámpapírlemez csak ebben a gyárban, a hétrétegű hullámpapírlemezt pedig mindmáig egyedül itt készítik Magyarországon.

10 év főmérnöki munka után 1981-ben kinevezték a Papíripari Vállalat Csepeli Papírgyárának igazgatójává. Ebben a munkakörben 1989-ig dolgozott, majd a vállalat vezérigazgató-helyettese lett.

Vezetésével alakult meg 1990-ben a Dunapack Papír- és Csomagolóanyag Rt. (később Zrt., ma Kft.), amelynek 2009. évi nyugállományba vonulásáig elnök-vezérigazgatója volt. 1996 és 2009 között a Prinzhorn Holding Csomagolási Divíziójának vezetői feladatait is ellátta.

1990-től 4 évig a Hamburger AG. felügyelőbizottságának volt tagja, 1996 és 2005 között pedig a Mosburger AG. felügyelőbizottságának elnöki tisztét töltötte be.

Az állami nagyvállalat zökkenőmentes átalakítása után létrehozott Dunapack Rt. a piacgazdaság körülményei között is piacvezető, piacformáló maradt, amely nemcsak műszaki, technológiai szempontból, hanem személyzeti munkája révén is Magyarország kiemelkedő csomagolószer-gyártó vállalata lett.

Irányításával, magyarországi központtal, tíz országra kiterjedő vállalatcsoportot épített ki a Dunapack Zrt. Munkájának köszönhető, hogy a Prinzhorn csoport csomagolási divíziója ma a Dunapack nevet viseli.

A csomagolás és a környezetvédelem kapcsolatát hamar felismerte, célja az ipar és a környezet közötti kompromisszum, harmónia és fenntarthatóság megvalósítása.

Kezdeményezésére alakult meg a papírhulladékok begyűjtésével foglalkozó és alapításának 20 éves évfordulóját épp idén ünneplő Duparec Papírbegyűjtő és Feldolgozó Kft.

„A magyarországi papírgyártás fő bástyájává vált Hamburger Hungaria Kft. és a Dunaújvárosban megépített PM7-es papírgép létrejötte az ő állhatatos, kitartó munkájához kötődik, nem véletlen nevezte a cégcsoport tulajdonosa a megnyitó alkalmával Gallipack-nak a legnagyobb magyar hullámtermék-gyártó vállalatot.”

Közéleti feladatai rendkívül sokrétűek és nem csak Magyarországon, hanem külföldön is.

A CSAOSZ elődjének számító Magyar Kereskedelmi (majd Gazdasági) Kamara Csomagolási Tagozatának munkájába kezdetektől bekapcsolódott, majd a – Magyarországon másodikként megalakult szakmai szervezet – a CSAOSZ egyik alapítója lett. 1990-től három évig Szövetség társelnöke, 1993 óta pedig elnöke.

Irányításával a CSAOSZ ismert és elismert szakmai érdekképviseleti, érdekvédelmi szervezetté fejlődött.

Szellemisége nyomon követhető az európai unió gyártói felelősség elve alapján Magyarországon elsőként, a CSAOSZ Környezetvédelmi Bizottsága közreműködésével alapított hulladékhasznosítást koordináló szervezet, az ÖKO-Pannon életre hívása során is.

Elnöksége idején alakult meg a CSAOSZ 100%-os tulajdonát képező, mai nevén GS1 Magyarország Nonprofit Zrt.

A tulajdonosi jogokat gyakorolva a szervezetet olyan szakemberek irányítására bízta, akik a hatékony munkavégzéshez nemcsak stabil pénzügyi feltételeket teremtettek, hanem olyan szakmai színvonalat értek el, hogy fejlesztésüket a GS1 közösség a globális stratégiájának részévé tette.

A Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának 1992-2006 között alelnöke volt.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke és 2002 októbere óta vezeti Környezetvédelmi Bizottságát.

A kormány környezetvédelmi tanácsadó szervezetének, az Országos Környezetvédelmi Tanácsnak 2004 májusában lett tagja, egyben a gazdasági oldal vezetője. Még 2006 júliusában két évre az OKT elnökévé választották, 2012 júliusa óta jelenleg is második alkalommal elnöke a szervezetnek.

A környezetvédelem területén végzett vezetői, szakmai-közéleti tevékenysége elismeréseként 2009. augusztus 20-án a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

Nemzetközi szervezetekben is számítottak vezetői munkájára.

Az Európai Hullámtermék-gyártók Szövetségének, a FEFCO-nak 1995 és 2009 között igazgatósági tagja volt.

A magántulajdonú európai hullámtermék-gyártókat egyesítő szervezet, a spanyol székhelyű Alliaboxcsoport vezetésére is kapott megbízást, 2004 és 2007 között a szervezet elnöke volt.

Számos tankönyv szakmai lektora, szakmai cikkei a magyar és a nemzetközi szaksajtóban jelentek meg, hazai és külföldi konferenciák rendszeres előadója volt.

Emberi értékei a vele együtt dolgozókból tiszteletet és megbecsülést váltanak ki. Bármilyen szakmai kérdésben önzetlenül segítőkész.