A 2012. évi díjazott

Nagy Alexandra

Nagy Alexandra ipari formatervező művész 1971-ben szerezte diplomáját a Magyar Iparművészeti Főiskola Szerszám- és Gépipari Formatervező Szakán.

Pályakezdőként abból a gyógyszer- és kozmetikai iparból kapott csomagolástervezési megbízásokat, amely területen végzett munkáit később rangos hazai és nemzetközi elismerésekkel jutalmazták.

Szakmai pályafutásában meghatározó szerep jutott az 1970-es években Írországban szerzett élet- és munkatapasztalatnak. Itt sajátította el a csapatmunka szellemét és jelentőségét, amelyet az 1991-ben alapított PAQART Design Stúdióban következetesen érvényesít. Tudását nemcsak fiatal kollégáival, hanem

  • 1985 óta az Iparművészeti Egyetem,
  • 2007 óta a francia VISART Akadémia magyarországi iskolájának óraadó tanárjaként tanítványaival is igyekszik megosztani,
  • 2011 óta pedig a Budapesti Kommunikációs Főiskola újonnan megalakult grafikai tanszékén tanítja a csomagolástervezést.

Törekvése, hogy a korszerű technikák és elméletek hazai viszonyok között mihamarabb meghonosodjanak, így például Ő a számítógépes grafikai- és formatervezési rendszerek egyik első hazai megvalósítója. Vállalkozása 2004 óta ISO tanúsítással rendelkezik.

Hitvallása, hogy a művészeti szolgáltató és a kivitelező közötti szakmai párbeszéd a magas színvonalú hazai produktumok létrehozását szolgálja.

Nevéhez kötődnek – a legismertebbek közül – a Fabulon és fabulissimo, a Douwe Egberts és a Zwack Unicum termékcsaládok csomagolástervei.

Szakmai munkáival 1983-óta négy önálló kiállításon mutatkozott be, így a Műcsarnokban, az Ernst Múzeumban és a Design Centerben voltak láthatóak munkái. Közös kiállításokon is megjelent, így Matkó Katalin grafikus-, valamint Lelkes Péter formatervező művésszel közösen mutatták be munkásságukat.

1996-1999 között Phare szakértőként a Herbal packaging Pilot Programban tevékenykedett.

2005- “Made in Hungary” vándorkiállítás , Krakkó, Varsó, Tallin, Riga, Vilnius

2008- 2011 között a CSAOSZ elnökségének tagja volt.

2011-ig a Moholy-Nagy László Formatervezési ösztöndíjbizottság tagja volt.

Művészi tervei alapján megvalósult munkáiért öt alkalommal BNV díjat, három alkalommal BNV nagydíjat kapott. További elismerései - a teljesség igénye nélkül – Hungaropack díj, Budatranspack fődíj, továbbá kétszeres Eurostar és ugyancsak kétszeres Worldstar díjazott. A Magyarország kormánya a kiemelkedő iparművészeti, ipari tervezőművészeti tevékenység elismerésére adományozható állami kitüntetéssel, a Ferenczy Noémi díjjal 1993-ban jutalmazta művészeti munkásságát.