A 2024 évi díjazottak

Nagy Miklós

1977-ben szerzett nyomdaipari üzemmérnök oklevelet a Könnyűipari Műszaki Főiskolán, de még mielőtt végzett volna a főiskolán, a csomagolóipar elcsábította. Az Anyagmozgatási és Csomagolási Intézet (ACSI) nyomdász felsőfokú végzettségű pályakezdőt keresett a Kner Nyomdával akkor még körvonalazódó együttműködéshez. Így került a csomagolástechnika területéhez, egyben megtartva kapcsolódását a nyomdászathoz.

ACSI-s pályafutása 1993 tavaszáig tartott, ez alatt a több mint másfél évtized alatt végigjárta a ranglétrát. Tervezőként kezdett, elsősorban papír alapú fogyasztói, gyűjtő- és szállítási csomagolási rendszereket tervezett. A tervezői feladatai mellé 1982-től megkapta a HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny szervezőbizottság titkári feladatait, majd 1985-től már csoportvezetőként a CSAOSZ elődjének tekintett Magyar Kereskedelmi Kamara Csomagolási Tagozata által életre hívott Csomagolási Tanácsadó Szolgálat vezetője lett. 1988-ban osztályvezetői, 1990-ben pedig irodavezető főmérnöki beosztást kapott.

Részben munkaköreiből is adódóan közéleti feladatai is adódtak, az akkor még fénykorát élő MTESZ Központi Anyagmozgatási és Csomagolási Bizottságának titkára volt.

1993-ban váltott és a csomagolási szakterületért felelős üzlettárs lett a B&B Grafikai Stúdió Kft-ben. A társaság csomagolási feladatai között a pultdisplayek, díszdobozok mellett jelentős területet foglalt el a hajlékony falú csomagolószerek grafikai terveinek flexotechnológia követelményei szerinti nyomdai előkészítése is.

A Kft. tagja volt a CSAOSZ-nak, a Kis- és középvállalkozói Tagozatban Magyar Kálmán helyettese lett. 2006 őszén Dr. Kertész Béla főtitkár hívó szavára igent mondott és így kezdődött meg a CSAOSZ-szal a jelenleg is tartó munkaviszonya.

Igyekezett a tagvállalati képviselőként a szövetséggel kapcsolatban szerzett tapasztalatait kamatoztatni és a szolgáltató, információtovábbító és a tagsággal közeli kapcsolatot tartó irányba kezdte alakítani a napi munkát.

Hiánypótló szakmai tanfolyamokat, szakmai konferenciákat kezdett szervezni és szerkesztésében 2010 óta jelentetik meg a Magyar Csomagolási Évkönyv. 2010 nyarán, a CSAOSZ alapításának 20. évfordulója után néhány nappal vehette át a visszavonuló Dr. Kertész Bélától a főtitkári feladatkört, amit 2023. június végéig töltött be.

Szinte a kinevezésével egyidőben kezdődött meg a hazai környezetvédelmi szabályozás teljeskörű átalakítása, amely nemrégiben ismét és újabb fordulatot vett. A környezetvédelmi termékdíj törvényt a CSAOSZ szakmai érvei alapján lehetett működőképessé tenni. Számára fontos visszajelzés volt, hogy az alaposan kidolgozott érveket és javaslatokat a jogalkotó örömmel veszi, különösen, ha érzi, az általa alkotott jogszabály végrehajtása szakmai hiányosságok miatt akadozik.

Jelenleg újabb és újabb jogszabályi kihívások tornyosulnak.

Varga Dénes

Harminc éve alapította Varga Endre és fia Varga Dénes Magyarország legnagyobb nyomdagépgyárát a Lengyeltótiban működő Varga-Flexo Kft.-t.

A vállalkozás a hajlékonyfalú csomagolószereket gyártó nyomdákban világszerte 22 országban van jelen, több mint 250 telepített géppel.

A Varga család immár három generációja tevékenykedik nyomdagépgyár sikeréért.

A Társaság elmúlt három évtizedének főbb fejlődési állomásai:

1999-ben adták át az első központi ellennyomó hengeres flexonyomógépet és az első saját fejlesztésű lamináló-tekercsvágót, ami a mai napig egyedülálló a világon.

2003-ban gyártották az első fogaskerékmentes, oldalról cserélhető sleeve-es flexonyomógépet az akkori legmodernebb szervorendszerrel.

2014-ben találkozott Németh Lászlóval (közismertebb nevén: Laskyval), akivel közösen tudatosan elkezdték felépíteni a Varga-Flexo designt.

2018-ban egy év alatt újratervezték az összes általuk gyártott gép elektromos rendszerét, mechanikus alkatrészeit és designát.

2022-ben elkészültek a legújabb nyomdagép fejlesztésükkel, amelynél a legfontosabb szempontok a hatékonyság és az automatizálás (Ipar 4.0) volt.

A Print 4.0 az Ipar 4.0 nyomdaipari változata és fő feladata a hatékonyság és a minőségbiztosítás javítása. Nyolc éve minden általuk gyártott gépet felkészítenek a Print 4.0 használatára. Az ügyfeleik számára díjmentesen biztosítják a SMART FLEXO applikációjukat, amivel a Varga-Flexo gépek alap termelési adatait tudják megnézni okos telefon vagy PC segítségével, ezeket az adatokat széles körben lehet bővíteni, illetve integrálni a vállalatirányítási rendszerbe.

Ma az egyik legfontosabb támogatást online szervizzel nyújtják az ügyfeleiknek. Nagyon rövid idő alatt képesek csatlakozni és a gép- vagy kezelői hibák 95%-át egy órán belül javítani tudják. Minimális a kiesési idő, ezáltal a veszteség egy hiba miatt.

Varga Dénes szerint rövidtávon kikerülhetetlen egy sikeres cég életében az Ipar 4.0 bevezetése és folyamatos fejlesztése, amihez minden segítséget meg tudnak adni és működő rendszereket képesek bemutatni.

8 nemzetközi és 4 magyar díjat nyertek, amik közül talán a legrangosabb az iF DESIGN AWARD, de amire a legbüszkébb az a Magyar Design Management Díj, mert ez nem a termékük, hanem készítők, a Kollégák kreativitásának elismerése.

A Varga-Flexo aktív szerepet vállal a szakmai közösségi életben is, számos alkalommal támogatta a szakmai vásárok, kiállítások közös standját, alapító tagja a Flexo klaszternek és a Flexpo nevű kiállításszigetnek, a PPD expon.