Csomagolás a fenntartható logisztikáért

A logisztikai folyamatok javításában a csomagolásnak, ezen belül is a szállítási csomagolásnak kiemelkedő szerepe van. Egy jól megválasztott szállítási csomagolás csökkenti a raktározási helyigényt, a szállítási szükségleteket, miközben a kihasználtsági jellemzőket javítja és még az sem biztos, hogy drágább lesz. A legdrágább csomagolás a hiányos, vagy rossz csomagolás, mert a termékveszteség mind anyagi, mind környezetvédelmi szempontból nagyobb, mint a jó megoldás kidolgozása.

A csomagolásfejlesztéssel foglalkozó gyakorlati szakember előadók számos példán keresztül mutatják be, hogy hozzáértő csomagolástervezéssel a logisztikai folyamatok – szállítás, tárolás, kezelés stb. –  hatékonysága hogyan javítható.

A hatékonyságon túl azonban a csomagolás fenntartható is kell legyen (nem csak „környezetbarát”), amihez megint csak képzett szakember, tervező kell.

A tervezett program:

Intelligens és fenntartható csomagolások
Pooling-koncepció és hatékony göngyöleg kezelés

Venczel Fanni,a WBG-Pooling GmbH képviselője, aki PL,CZ, SK és HU-ért felelős

Az áruszállítás fenntarthatóságának és hatékonyságának kulcsa a megfelelő szállítási csomagolásban rejlik.

Csomagolóeszközök a fenntarthatóságért a Volánpack Zrt. területén

Batóné Dr. Kapcsos Judit elnök-vezérigazgató, Volánpack Zrt.

A fenntarthatóságot egyaránt szolgálja a költséghatékony csomagolóeszközök tervezése és tömegtermelésre alkalmas gyártása, valamint nagyértékű termékek szállításához kifejlesztett többutas csomagolóeszközök.

Az előadásban hallhatunk még a Volánpack Zrt. telephelyei közötti anyagmozgatás, logisztikai megoldásokról, valamint a termelési hulladékok újrahasznosításáról is.

A papírpép csomagolás lehetőségei

Tímár Péter, az Alba Pulp Kft. ügyvezető igazgatója

A papírpép (papíriszap) alapú csomagolások régóta ismertek, alkalmazásuk azonban sokáig szűk körre korlátozódott. A zöld techológiák iránti igény erősödése azonban ráirányította a figyelmet az eljárásra. Az előadásból megismerhetjük a csomagolásforma sajátosságait, előnyeit és a benne rejlő lehetőségeket is.

Útmutató példák a körforgásos csomagolástervezéshez

Nagy Miklós főtitkár, Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség

Nem telik el úgy nap, hogy az írott vagy online sajtóban ne olvashatnánk új fejlesztésű “környezetbarát” csomagolásról. A leírásokból ugyanakkor többnyire az derül ki, hogy a “problémás” műanyagot más, “újrahasznosítható” műanyagra, vagy papíralapú csomagolásra cserélték.

Az előadás betekintést ad arra, hogy szavak helyett milyen tettek szükségesek a valóban fenntartható csomagolások megvalósításához.

A program tervei között szerepel még a műanyag habok, valamint a komplex csomagolási rendszerszolgáltatás előnyeinek bemutatása.

A program bővítés lehetőségének jogát fenntartjuk.

Az eseményre 2022. április 21-én kerül sor, 10 és 12.30 óra között a CSAOSZ szervezésében, a program online lesz megtartva.

Kapcsolat:

Főszervező: CSAOSZ – Csoamgolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség Titkárság
Kapcsolattartó: Nagy Miklós
E-mail: nagym@csaosz.hu
Telefonszám: 06 1 210 0107

Jelentkezni itt lehet:
https://logisztikanapja.hu/esemenyek/csomagolas-a-fenntarthato-logisztikaert/