A 2020. évi díjazottak

Dezső Árpád

A nagyvállalati tapasztalatát a Zrínyi Nyomdában szerezte, ahol munkájának köszönhetően fokozatosan egyre magasabb beosztásba került. Munkahelyén nemcsak a saját, hanem munkatársai szakmai felkészültsége fejlesztéséért is sokat tett, ennek is köszönhető, hogy a vele együtt dolgozó csapat és az egész nyomda is kiválóan teljesített. 

Már „mellékállásban” is az újdonságokat kereste és segítette a fejlett technológiák magyar-országi meghonosítását.

38 éve indította a vállalkozását, amely a DuPont cég márkaképviseleteként a magyar piac felépítésére kapott lehetőséget.

Vezetésével elsőként léptek a piacra mint szolgáltató stúdió, először egyA3-as méretű klisékészítő berendezéssel.

Úttörő szerepet vállalt a fotopolimer klisék hazai elterjesztésében, hiszen a nyolcvanas évek elején még jellemzően gumikliséket alkalmaztak a flexonyomtatásban.

A régió első digitális nyomóforma-készítő kapacitása – szintén a DuPont kapcsolatnak köszönhetően – Magyarországon, az ő vállalkozásában valósult meg.

Az első lézer levilágító berendezéssel párhuzamosan vásárolták meg digitális montírozó berendezésüket is, amivel a nagyméretű, sokszínes termékekhez való nyomóformák minőségi előállításában piacvezetővé váltak. Ebben is az elsők voltak Magyarországon.

A regionális piac legnagyobb képviselőinek termelését szolgálták ki flexo nyomóformával. Mivel az általuk szállított nyomólemezek jó minőségűek voltak, könnyen, gyorsan ment a gépi beállás, ennek köszönhetően a vevőik termelésüket hatékonyabbá tudták tenni. Ez meg is hozta számára az üzleti sikert, hirtelen nagymértékű növekedés lépett fel a kliségyártásukban. Az értékesítésre készített kliségyártás területén a cég azóta is piacvezető. Legnagyobb megrendelőivel együttműködve tervezték a fejlesztéseiket.

Dezső Árpád, az Intergraf Digiflex motorja, folyamatosan keresi az új megoldásokat és technológiákat, amelyek segítségével még magasabb minőség érhető el a flexográfiában. Ez a szakmai hitvallás nyomot hagyott a magyar csomagolóipar fejlődésében. Mindig az élen, mindig az első között, hogy a magas minőség segítse a magyar csomagolóipar piacainak kiszolgálását. 

A rendkívüli munkabírás, a 75 évesen is aktív, tenni akaró magatartás, kiemelkedővé tette a csomagolóipari nyomtatás zászlóvivői között is.

Munkatársai már-már féltették a magának is diktált tempó miatt, de nem tudott lassítani, mert előtte olyan szakmai célok lebegtek, amelyek nem engedték meg a lazítást!

Az Intergraf-Digiflex szakmai munkájának minősítéséül álljon itt a HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Versenyen utóbbi években elért eredményeik listája:

2014: HUNGAROPACK díj és különdíj,

2016: HUNGAROPACK díj és két különdíj

2017: különdíj

2018: három különdíj

2019: HUNGAROPACK díj, HUNGAROPACK Print díj, két különdíj

Tuza István

Okleveles gépészmérnök, a Pikopack Zrt. nyugalmazott igazgatója. A füzesabonyi székhelyű fémcsomagolószer-gyártó társaság volt az első és egyetlen munkahelye. Pontos, precíz, megbízható munkájának és a vállalat iránti lojalitásának köszönhetően a Társaság Felügyelőbizottságának is tagjává választották.

A Társaságnál műszaki, termelési, majd minőségügyi igazgatói munkaköröket töltött be több évtizeden keresztül.

Személyéhez köthető a Pikopack Zrt. mai termelési portfóliójának kidolgozása, a Társaságnál megvalósult valamennyi műszaki fejlesztés.

A gyártmányfejlesztések közül – a teljesség igénye nélkül:

  • irányításával korszerűsítették az acéllemez-nyomtatási és nyomdai előkészítési technológiájukat,
  • a CtP nyomóforma-készítés meghonosítása is a személyéhez köthető.
  • a háromrészes acél aeroszol palackok új gyártósorát vezetésével üzemelték be, majd
  • a konzervdoboz-gyártás, valamint
  • az easy-open fedélgyártás megteremtése is nevéhez fűződik.

A technológiafejlesztések sorában az élelmiszerbiztonsági szempontokat kielégítő bevonat-készítési eljárások alkalmazásba vétele is vezetésével valósult meg.

Az aeroszol palackok nyomásállóságának gyártás alatti ellenőrzésére ellenőrző laboratóriumot létesített.

2015 és 2019 között a CSAOSZ Magyar Aeroszol Szakbizottságának elnöki feladatait is ellátta –  közmegelégedésre.