Elhunyt Dr. Szikla Zoltán

2021. február 28-án, életének 76. évében, tragikus hirtelenséggel elhunyt a Dunapack Zrt. volt vezérigazgató-helyettese, a Hamburger Hungária Kft., majd a Hamburger Hungária Erőmű Kft. volt ügyvezetője. 

Dr. Szikla Zoltán, a műszaki tudományok doktora, több, mint 50 éven keresztül odaadóan, mégis szerényen tevékenykedett a magyar papíripar érdekében. Emberségessége, szakmai tudása, igényessége és teljesítménye, munkabírása követendő példa utódai számára.

1970-ben lépett be a Papíripari Vállalat Csepeli Papírgyárába. 1982-ig főmérnökként a termelési, karbantartási és műszaki-fejlesztési feladatokat irányította.

Ezt követően a papíripar akkori fellegvárában, Finnországban 7 éven keresztül dolgozott, a Finn Papíripari Kutatóintézetben kutatási projekt vezetőként, majd a Jaakko Pöyry papíripari tervező és tanácsadó cég alelnökeként.

1992-ben tért vissza Magyarországra, az akkor már Prinzhorn Csoporthoz tartozó Dunapack Zrt.-hez papírgyártásért felelős vezérigazgató-helyettesként. A Dunapack 2008-as átszervezését követően a Hamburger Hungária Kft. ügyvezetője lett. Előkészítő munkája eredményeként a világ egyik legversenyképesebb csomagolópapírt gyártó létesítménye és erőműve valósult meg Dunaújvárosban.

Szikla Zoltán munkássága, szakmai tapasztalata és hozzáértése garanciát jelentett a tulajdonosoknak a papírgyári telephely sikeres üzemeltetésére és a megfelelő szakember gárda kinevelésére. Irányítása alatt a Csoport magyarországi papírtermelése megnégyszereződött.

A Hamburger Hungária Erőmű Kft. Hamburger Hungária Kft-be történő beolvadását követően élete utolsó napjáig a cég tanácsadójaként rendkívüli szellemi frissességgel dolgozott számos projekten.

 

Aktívan részt vállalt a nemzetközi és hazai papíripari műszaki-tudományos élet szervezésében is:

1994 – 1997:      a finnországi Lappeenrantai, majd Helsinki Műszaki Egyetem professzora, docense

1994 – 2010:     FAO Papír- és faipari tanácsadó testületének tagja,

2004 – 2012:      CEPI igazgatósági tagja,

2002 – 2008:     Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület elnöke

2006 – 2010:      Nyugat-Magyarországi Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Emlékét örökre megőrizzük.