A verseny története

A HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny története

A versenyt az Anyagmozgatási és Csomagolási Intézet első ízben 1967-ben hirdette és szervezte meg. A rendezvény célja a magyar termékek versenyképességének fokozása, az új fejlesztésű csomagolóanyagok, csomagolóeszközök és csomagolási segédanyagok, illetve csomagolási megoldások mind szélesebb körű megismertetése és elterjesztésének segítése volt. A szervezők hozzá kivántak járulni a kiemelkedő munkát végzettek szakmai elismeréséhez is.

Az első versenyt 1968-ban követte a második, ezt követően hosszú ideig kétévenként került megrendezésre, így igazodott a HUNGEXPO által szervezett előbb BUDAPACK, később pedig BUDATRANSPACK nevet viselő Nemzetközi Anyagmozgatási és Csomagolási Szakkiállításhoz.

A két eseményhez párosult kétévenként a csomagolási, illetve az anyagmozgatási témájú konferencia is, amelyeknek rendszerint a kőbányai vásárváros területe adott otthont és záróeseménye a HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny díjátadó ünnepsége volt.

A HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny az Európai Csomagolási Szövetség, valamint a Csomagolási Világszövetség versenykiírásához igazodó szempontok alapján két, fogyasztói, illetve gyűjtő- és szállítási csomagolás kategóriában került kiírásra. A kiemelkedő eredményt elért pályázatok lehetőséget kaptak az Európai Csomagolási Szövetség (EPF) EUROSTAR, illetve a Csomagolási Világszövetség (WPO) WORLDSTAR csomagolási versenyén való részvételre is.

Magyar termékek már az 1990-es éveket megelőzően is értek el sikereket a nemzetközi pályázatokon, a Helia-D kozmetikumok, illetve a fabulissimo kozmetikai termékcsalád csomagolásai EUROSTAR és WORLDSTAR díjas elismerésben részesülhettek.

A verseny szervezésében bírálóbizottsági elnökként és titkárként a CSAOSZ két életműdíjjal kitűntettetje kezdetektől részt vett:  Dr. Kertész Béla és Somogyi Róbert†.

A verseny történetének 50 éve nem múlt el változások nélkül. Az eredeti szervező Anyagmozgatási és Csomagolási Intézet 1993-ban, a privatizáció lezárását követően, az ACSI Logisztika Rt. (Zrt.) nevet vette fel. A mai szervező, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség - mint a szakterület nonprofit szervezete - 2002 óta szervezi e fontos hazai eseményt. A változások szele a külföldi szervezeteket is elérte, ma már csak a WPO rendez versenyeket. Ami viszont nem változott: a magyar csomagolások továbbra is sikeresen pályáznak a csomagolási világverseny díjaiért. 1997 és 2019 között 115(!), a szakma „Oscar”-díjának számító elismerést érdemeltek a magyar csomagolástervezők.

A HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny 2013-ban megkapta a Csomagolási Világszövetségtől az elismert nemzeti verseny címet.

Fentiekből kitűnik, hogy az 1960-as években életre hívott nemzeti csomagolási verseny időtállónak bizonyult és 50 év után is része szakmai közéletünknek.