A 2019. évi díjazott

Baka Éva

Baka Éva a csomagolási szakterület talán legismertebb és legelismertebb környezetvédelmi aktivistája, pozitív szemléletformálója.

A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett okleveles mérnöki majd környezetvédelmi szakmérnöki diplomát, tanulmányait később az Egyesült Államokban folytatta. A csomagolási szakterülettel az Állami Vagyonügynökség környezetvédelmi feladatain keresztül került kapcsolatba. Később a Tetra Pak környezetvédelmi és kommunikációs vezetője lett. Fő feladata a közvéleményben a társított italos kartondobozok szelektív gyűjtésének és hasznosításának bemutatása. A multinacionális társaságnál eltöltött 10 év után a legnagyobb italos karton gyártók által alapított Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) ügyvezető igazgatója lett, és e munkakörét a mai napig is betölti.

Kitartó, akadályokat nem ismerő tevékenységének köszönhetően mára az italos kartondobozok szelektív gyűjtése évről évre emelkedik. Szemléletformáló munkáját fáradhatatlanul végzi óvodákban, változatos programokat szervez iskolákban, a közösségi médiában pedig népszerű akciókat hirdet.

A csomagolási hulladékok gyűjtése terén egyedülálló kezdeményezés, az italos kartonok gyűjtéséhez kapcsolódó magyar Guiness rekord felállítása is munkájának köszönhető. A környezetvédelemmel foglalkozó rádió- és TV műsorok elmaradhatatlan szereplője. Munkáját a zöldszervezetek is elismerik és nagyra értékelik.

Alapítója Zöldtárs Környezetvédelmi Közhasznú Alapítványnak, amely többek között 10 éve Szekszárd klímaprogramjait is szervezi. A környezetvédelmi jog és a környezeti management kérdéseivel foglalkozó társadalmi szervezetnek, az EMLA-nak, valamint a Környezettudatos Vállalatirányítási Egyesületnek, a KÖVET-nek több mint 10 éve elnökségi tagja.

A Budapesti Műszaki Egyetem és a Szent István Egyetem rendszeres előadója.

Kevés szabadidejét amint teheti családja körében, lehetőleg a természet közelében tölti.