A 2020. évi díjazottak

Fehér Tamás

A Kemiplaszt Ipari Szövetkezet főmérnökeként vált a magyarországi szkin- és bliszter-csomagolás legelismertebb szakemberévé.

A 1989-ben munkatársnőjével magánvállalkozást alapított, amelyet máig közösen vezetnek.

A Chemi-Pack Műszaki Fejlesztő és Csomagoló Bt. fő tevékenysége csomagolástechnikai fejlesztés, csomagolóanyagok gyártása és forgalmazása. Megalakulásunk óta széleskörű szakmai kapcsolatrendszert alakítottak ki, termékeik és szolgáltatásaik köre folyamatosan bővül.

Fehér Tamás szakértelmével, az újdonságokat felismerő és eredeti gondolkodásával évtizedekre sikeresé tette vállalkozásukat. Fő profiljuk ugyan a csomagolástervezés, de üzleti filozófiájuk a hazai csomagolási kultúra fejlődésének önzetlen segítése is, ezért fejlesztési munkájuk fontos része a díjmentesen végzett csomagolástechnikai szaktanácsadás és konzultáció is.

Az Óbudai Egyetemről minden évben szakdolgozatírásra hallgatókat fogad, akikkel személyesen foglalkozik. Önálló gondolkodásra, eredeti ötletek kidolgozására serkenti a hallgatókat, akik évekkel később is tisztelettel és megbecsüléssel emlékeznek meg a közös munkáról.

HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Versenyen több díjazott munka tervezője, így legutóbbi munkája 2019-ben különdíjas elismerésben részesült.

Király László

Pályafutását előbb ének tanítóként kezdte, majd magyar tanárként folytatta, de a diákság kárára és a csomagolóipar hasznára az 1990-es évek legelején pályát módosított. A piaci körülmények közötti felkészültsége érdekében marketing szakos szakközgazdász képzettséget is szerzett.

Csomagolással előbb magánvállalkozóként került kapcsolatba, majd 1993-ban a Duropack cégcsoporthoz tartozó Strapack Kft. kimlei gyárához került. 2002. óta a Prinzhorn csoport
Dunapack divíziójába tartozó Mosonpack Kft. munkatársa – márciusi visszavonulásáig.

Jelenlegi munkáltatója a tanári képességeinek többszörösen is hasznát vette az elmúlt évtizedek alatt. A társaság új belépőinek az általános betanítását, a tervezői, kereskedői stábjának pedig szakmai oktatását is ő végzi. Emellett kereskedelmi képviselői feladatot is ellát, e munkakörben pedig a pedagógiai felkészültség piaci előnyt jelent. 

Csomagolástervezői kvalitása kiemelkedő, konstrukciói a változatosságon alapulnak és esetenként szellemes egyszerűségről tanúskodnak. Első hazai szakmai elismerését 1997-ben, nemzetközit pedig 2016-ban érte el, összességében nehezen nyomon követhető számú tervezői díjat nyert.

A Mosonpack Kft. keretében az utóbbi öt évben végzett szakmai munkájáról már pontos lista áll rendelkezésre:

2015: HUNGAROPACK díj és különdíj

2016: különdíj, WorldStar díj

2017: különdíj, WorldStar díj

2018: különdíj, WorldStar díj

2019: HUNGAROPACK díj

Király László a CSAOSZ Kis- és középvállalkozói Tagozatának egyik legaktívabb tagja, kezdeményezésére két ízben is vendégül látta tagjainkat a Mosonpack Kft.

Pallang Sándor

Pallang Sándor munkásságát a Pápai Húskombinátnál kezdte el, mint műszaki karbantartó. Itt ismerkedett meg a síkfóliás mélyhúzó (vákuum- és védőgázos) csomagológépekkel. Évekig a csomagológépek gondtalan működtetése érdekében dolgozott, közben nemcsak megismerte azokat, hanem továbbfejlesztésük szenvedélyévé is vált.

1995-ben alapította meg vállalkozását, amely ma a DorotiPACK Kft. nevet viseli. A kezdeti időszakban használt síkfóliás mélyhúzó csomagológépek felújításával és átalakításával foglakozott. 2004. év, Magyarország EU csatlakozása jelentette a vállalkozása életében a fordulópontot, ugyanis az uniós pályázatok forrásai kizárólag új gépekre voltak lehívhatók. Ekkor döntötte el, hogy az évek alatt megszerzett tudása és tapasztalata segítségével saját tervezésű síkfóliás mélyhúzó csomagológépet kezd el gyártani. Az első gép 2005-ben készült el, amely a DorPack márkanevet kapta, s a mai napig üzemszerűen dolgozik.

A Doroti csomagológépek referencialistája nagyon hosszú, Magyarország szinte összes tej, hús-, baromfi- és sütőipari társasága alkalmazza ezeket a gépeket, de külföldi értékesítéssel is büszkélkedhetnek. Szolgáltatásuk középpontjában a megrendelők egyedi igényének kielégítése áll.

Gyakran előfordul az is, hogy autóipari beszállítók, szállodák, nagyüzemi konyhák, éttermek fordulnak hozzájuk termékeik becsomagolásával, mint például: alkatrészek, egyszer használatos készülékek, gyógyászati és egyéb segédeszközök.

Konstrukciós munkáját számos szabadalom jegyzi. A legfrissebb csomagológépei Ipar 4.0 felkészítettek, a berakóegységek pedig robotizált változatban is rendelhetők. A 2020. évi SIRHA Budapest kiállításon Innovációs díjat nyert utóbbi munkájával.

Pallang Sándor, nem csupán vállalati jelentőségű tevékenységet végez, hanem a csomagolóipar ezen ágazatában olyan előremutató gépkonstrukciókat hozott létre, amelyek a csomagolástechnológia modernkori élvonalát képviselik. Mindemellett igyekszik a szakmai utánpótlásról is gondoskodni, az egész családja a vállalkozásában dolgozik. Lányai, veje igyekeznek az Édesapa szakmai tudását a lehető legjobban elsajátítani, hogy azon értéket, melyet ő megalkotott, tovább vihessék, szolgálva ezzel a hazai csomagolástechnikát.