Alkotmánybíróság előtt a hulladékos törvény

A Parlament 2020. december 15-én fogadta el a hazai hulladékgazdálkodás rendszerének teljes körű átalakítását kezdeményező törvényt.
A CSAOSZ az ÖKO-Pannon-nal karöltve még a törvénytervezetet szakmai és jogi oldalról is elemezte, elemeztette.

Az analízis végeredményeként több, jogszabályba ütköző, esetenként Alaptörvénnyel ellentétes szabályozáselemet azonosítottunk a tervezetben.

Az álláspontunkat Bencs Attila és Galli Miklós urak által vezetett MGYOSZ Környezetvédelmi Bizottságában az érintett szakmai szervezetekkel megvitattuk, majd teljes egyetértésük mellett mind a Kormány, mind az Országgyűlés megfelelő fórumához fordultunk. Eljuttattuk véleményünket a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz is. A Parlament a törvényt – a szakmai ellenérveket figyelmen kívül hagyva elfogadta.

A Karácsony előtti napokban kaptuk a hírt, hogy a Köztársasági elnök a törvény néhány elemét Alkotmányellenesnek találta, ezért az Alkotmánybírósághoz fordult. A négyoldalas beadvány alapját a CSAOSZ által azonosított jogellenes rendelkezések adják. Ismereteink szerint az Alkotmánybíróságnak 30 napja van a döntése meghozatalára.