A 2017. évi díjazottak

Birta István

Birta István a Nehézipari Műszaki Egyetemen 1968-ban szerzett gépészmérnöki oklevelet.

Pályakezdő mérnökként Sirokon, a Mátravidéki Fémműveknél helyezkedett el, ahol előbb technológusként, majd a hidegfolyató és a 4. tubusüzem főművezetőjeként, 1972-től pedig a műszaki osztály vezetőjeként dolgozott. 1982-ben a 120 főt foglalkoztató Energia üzem irányítására kapott megbízást főenergetikusként.

1987-ben a Mátravidéki Fémművek Füzesabonyi Gyárába került gép- és szerszámellátási vezető beosztásba, munkáját az önállósult Pikopack Csomagolószer Gyárban, illetve a Pikopack Zrt.-ben is tovább folytatta. 1994 és 2004 között a Pikopack Zrt. főmérnöki feladatait látta el.

Kiemelt feladata volt ez idő alatt az elavult gyártmányprofil, a koronazár-termelés visszafejlesztésével párhuzamosan előkészíteni új termékek gyártásának beindítását. Munkája eredményeként 1999-ben indult a 3-részes aeroszol palackok termelése.

2002-ben pedig az aeroszol palackok és konzervdobozok alkatrészeinek gyártását kezdhették meg.
A gyártógépek felszerszámozását az irányítása alatt működő részleg tervei alapján készítették el. 2003-ban saját tervek alapján összeállított és felszerszámozott gépsoron a ø73 mm-es és a ø 83 mm-es konzervdobozok gyártása indulhatott be. Munkája eredményeként ma a Pikopack Zrt. 20 országba exportálja termékeit.

Sokoldalú mérnök, rendkívül tapasztalt alkotó, aki fiatal munkatársait folyamatosan jó teljesítményre ösztönözte, tudását folyamatosan fejlesztette és azt önzetlenül megosztotta fiatalabb kollégáival.

A szakmai együttműködések során a partnereit meglepte sokoldalú tudásával, invenciózus ötleteivel.

A vonalhegesztő gépek üzemeltetése terén magas szintű ismeretekre tett szert, ami alapján egyetemi oktatáshoz, posztgraduális képzéshez hiánypótló háttéranyagot dolgozott ki. Szakdolgozatok, diplomamunkák konzulenseként 20-25 éves szakirodalmi hiány pótlásához tudott hozzájárulni.

Angliában és Oroszországban szakmai segítségével indult el aeroszol palackgyártó üzem.

Nyugdíjba vonulását követően a Pikopack Zrt. munkáját tovább támogatja, egy-egy műszaki zavar elhárításában munkaidőre tekintet nélkül segít.

“Korszerű karbantartási módszerek” címmel a Gép című folyóiratban szakcikket publikált a karbantartás fejlesztési munkájáról.

Két jelentős újítása is volt, amit országos kiállításon “Kiváló Újító” jelvénnyel jutalmaztak.

A mind emberileg, mind szakmailag sokoldalú személyre a kollégái minden körülmények között számíthatnak.

Starcz Zoltán

Papíripari mérnöki tanulmányait a Felsőfokú Könnyűipari Technikumban, majd a Könnyűipari Műszaki Főiskolán, végül az Erdészeti és Faipari Egyetemen (ma Nyugat-magyarországi Egyetemen) végezte.

Pályafutását 1961-ben a Papíripari Vállalat Csomagolóanyaggyárában kezdte üzemtechnikusként, majd segédművezető lett.

1967-ben a Papíripari Válallat Gyártmánytervező Részlegének csoportvezetőjeként folytatta munkáját. Később e részleg vezetője lett.

A hullámtermékek konstrukciós tervezésének hazai úttörője, aki a Papíripari Vállalat Hajós utcai gyártmányfejlesztő csapatának irányítójaként lett országosan ismert és megbecsült szakember.

A Dunapack megalakulásával a Csepeli Papírgyárban folytatta munkáját, 2007. év végéig dolgozott a vállalatnál értékesítési, kutatás-fejlesztési, majd műszaki vevőszolgálati munkakörökben.

Tizenkét, az Országos Találmányi Hivatal által ipari mintaként elismert csomagolóeszköz konstrukció fűződik nevéhez.

A Pille Pakk néven ismertté hullámpapírlemez kiskonténer szolgálati szabadalmat kapott.

A konstrukciós tervezői feladatain túl az egynemű csomagolások fejlesztése, az alacsony négyzetméter tömegű hullám-alappapírok használatának bemutatása, terjesztése is feladata volt.

A Dunapack csomagolási napjain több, mint 30 alkalommal tartott szakmai tájékoztató előadást, amelyek keretében nagy hangsúlyt fektetett a környezettudatos csomagolási megoldások bemutatására.

A Csomagolási Világszövetség által szervezett WorldStar világversenyen három alkalommal is kapott elismerést:

  • Tűzhelycsomagolás – 1995
  • Műanyag-papír kombinációjú egységrakomány-képző eszköz – 2000,
  • Tubusos termék szállítói és árukínáló csomagolása – 2000 pályamunkákkal.

További nemzetközi elismerései:

  • Brunóban, Lipcsében, Pozsonyban, Belgrádban vásár díjat,
  • Ljubljanai Formatervezői Kiállításon elismerő oklevelet kapott

Hazai elismerései közül érdemes kiemelni:

  • Papíripari Vállalat Alkotói díjban részesítette,
  • HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny 8 fődíjjal és több, mint 10 különdíjjal ismerte el munkáját,
  • három alkalommal csomagolás kategóriában Formatervezői nívódíjjal jutalmazták,
  • „Lépés a Jövőbe” Millecentenáriumi Országos Desing Pályázaton elismerő oklevelet kapott.

A Papír és Nyomdaipari Műszaki Egyesületnek 40 évig volt tagja.