Külföldi kapcsolatok

WPO | World Packaging Organisation (Csomagolási Világszövetség)

wpo-logo-250x250

A Csomagolási Világszövetség a nemzeti csomagolási szervezetek, a regionális csomagolási intézmények és egyéb érdekelt felek - beleértve vállalatokat is - nonprofit, nem kormányzati, nemzetközi szövetsége.

A szövetséget 1968. szeptember 6-án Tokióban alapították a nemzetközi csomagolási közösség vezetői. A szervezet céljait a következőképpen fogalmazták meg:

-ösztönözni kell a csomagolási technológia, a tudomány és a mérnöki fejlődést,
-hozzá kell járulni a nemzetközi kereskedelemhez és
-ösztönözni kell az oktatást, képzést a csomagolóiparban.

A szervezet elsődleges tevékenysége az oktatás elősegítésén keresztül a kapcsolattartás találkozókon, speciális tevékenységek és kiadványok készítése, terjesztése. Támogatja a nemzetközi csomagolási formatervezési díj programot, valamint elősegíti a különböző nemzeti csomagolási intézmények közötti kapcsolatot.

A Csomagolási Világszövetség 1970 óta szervezi meg a Worldstar elnevezésű csomagolási világversenyt, amelyre az egyes nemzeti tagszervezetek által szervezett csomagolási versenyek díjazottjai pályázhatnak.

Magyarországot e szervezetben a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség képviseli. A csomagolási világversenyre pedig a CSAOSZ által szervezett Hungaropack Magyar Csomagolási verseny díjazottjai nevezhetnek.

A Csomagolási Világszövetség 2005-ben szervezte meg első ízben a Worldstar Student diákversenyt. E verseny részvételi feltételei hasonlóak a Worldstar versenyhez. Magyarországon szakmai kérésre 2009-ben került első ízben megszervezésre a Hungaropack Student csomagolástervezési diákverseny. Így a szakirányú felsőoktatásban tanuló hallgatók számára megnyílt a nemzetközi megmérettetés lehetősége.

https://www.worldpackaging.org/

EPIC | European Packaging Institute's Consortium

epic

Az EPIC tagjai  évente két alkalommal találkoznak Amsterdamban, általában januárban és júliusban. A részetvevő intézet, illetve szövetségi vezetők a csomagolás aktuális nemzeti és nemzetközi kérdéseiről cserélnek eszmét.

https://epic-packaging.eu/

 

CEPI - papíripari európai szövetség

A papíripari európai szövetség (Cepi) non-profit szervezet. Négy állandó bizottsága van, amelyek hosszú távú stratégiai perspektívákat dolgoznak ki az iparágat érintő kérdésekben. Ezek a Környezetvédelmi és Biztonsági, Klímaváltozási és Energiaügyi, Erdészeti és Újrahasznosítási Bizottságok, amelyek alatt számos ad hoc munkacsoport működik.

FEA | Európai Aeroszol Szövetség

fea-logo-250x250

Az Európai Aeroszol Szövetséget (FEA) (a Fédération Européenne des Aérosols) 1959-ben alapították. Jelenleg 19 európai ország 600, az aeroszol iparban működő vállalatát képviseli, ezek között a multinacionális vállalatok, valamint a Kis- és Középvállalkozások egyaránt megtalálhatóak. A FEA-nak levelező tagjai a világ más részeiről is vannak. Székhelye Brüsszel.

Az európai aeroszol ipar kinyilvánítja, hogy:

  • a fogyasztók és az ipar biztonsága érdekében szabványokat készít,
  • felelősséget vállal a környezeti hatások minimalizálása érdekében,
  • elősegíti az innovációt és működési területén a versenyképes környezetet a termékek széles választékának révén.

www.aerosol.org