A 2022. évi díjazottak

Kecskés Katalin

Első diplomáját a Könnyűipari Műszaki Főiskola Csomagolástechnika szakán kapta meg 1988-ban, amelyet később a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetemen okleveles mérnöki végzettséggel egészített ki. 2001-ben elvégezte a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Európai Uniós tanulmányok szakát is. 

Szakmai pályafutását a Caola Kozmetikai- és Háztartásvegyipari Vállalatnál tervezőként kezdte, később pedig az osztály vezetője lett. Feladata a csomagolószerek formai és grafikai megjelenésének megtervezése, terveztetése, próbafejlesztések irányítása, a csomagolóanyagok laboratóriumi vizsgálatainak minősítése, továbbá a fogyasztói, gyűjtő- és szállítási csomagolási folyamatok termelésbe integrálása volt. 

1994 és 2000 között a Dreher Sörgyárak valamennyi márkatermékének kereskedelmi és vendéglátóhelyi értékesítéséhez szükséges reklámanyagok teljeskörű megtervezése, beszerzése, raktár-gazdálkodási rendszerének irányítása és elosztásának megszervezése volt a feladata. 

2000-ben csatlakozott az újonnan megalakult EAN Magyarország Kht-hez, amelynek üzletfejlesztési és marketing kommunikációs tevékenységének kialakítása, később irányítása és működtetése jelentette feladatát. Jelenleg kiemelt vállalati kapcsolatok vezetői beosztást lát el. 

Elsődleges feladata, hogy elősegítse a GS1 szabványok magyarországi használatának bevezetését az azonosítás, az elektronikus kommunikáció és a termék nyomon követés területén.  

Szervezője és meghívott előadója számos hazai és nemzetközi konferenciának.  

A Globális ellátási lánc szabványok és megoldások honvédelmi alkalmazása a visegrádi (V4) országokban című konferenciát a Nemzetvédelmi Egyetemmel együttműködésben szervezte. 

2016-ban a Csomagolási Világszövetség budapesti programja szervezőbizottságának is tagja és a WorldStar díjátadó gálájának háziasszonya is volt. 

Fontos feladatának tekinti a szakmai tudásanyag precíz, pontos és szakszerű ismeretterjesztését, szerzője több szakmai kiadványnak és szakcikknek.  

Számos publikációja közül talán a legjelentősebb a GS1 Magyarország kiadásában megjelent „Nyomon követési kézikönyv globális szabványokkal” című, szakkönyv, amelynek társszerzője és -szerkesztője is.  

A Transpack szaklapban, valamint a Magyar Csomagolási Évkönyvben rendszeresen publikál. 

Számos szakmai szervezet és egyetem munkáját segíti. A HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny zsűrijének, a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság munkabizottságának, valamint az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar államvizsgabizottságának rendszeresen felkért tagja.  

Sándor IIdikó

20 évvel ezelőtt kezdte újságírói munkáját a Horizont Média Kft-nél, akkor még abban a hiszemben, hogy agrármérnökként egy agrárszaklapnál szerkesztőként helytállhat. A jelentkezésekor még nem tudta, hogy a társaság másik meghatározó kiadványa a Transpack szaklap később még komoly szerepet fog játszani az életében.. 

A Transpack szaklapnál eleinte korrektorként dolgozott, majd hamar belecsöppent az üzemlátogatásokba, a nyomdák és csomagolóüzemek látogatásába és egyre gyakoribb résztvevője lett a csomagolóipari konferenciáknak is. Munkájának, lelkesedésének köszönhetően hamar szerkesztő lett, majd főszerkesztő-helyettes, 13 évvel ezelőtt pedig szabadkezet kapva már főszerkesztő.  

Az első önállóan összeállított újság adta a lehetőséget, hogy új megközelítéssel, a szakmát valóban közelebb hozza az olvasóhoz, partnerriportokkal, nagyinterjúkkal színesítse a lapot. Sokat köszönhet a CSAOSZ korábbi főtitkárának, Dr. Kertész Bélának, akinek szakmai segítsége sokszor jól jött egy-egy lapszám tematikájának összeállításánál. Eiler Olga szárnyai alatt pedig elkezdett külföldi szakmai kiállításokat látogatni, rendszeresen járta Brno, Köln, Düsseldorf rendezvényeit. 

A CSAOSZ főtitkára és a kiadó tulajdonosa, Dudás Ervin kicsit több mint 10 éve gondolta úgy, hogy az akkor már a Transpack által is sokat feszegetett környezetvédelmi irányelvek okán egy szaktanfolyamot végezzen el. Így örömmel ült iskolapadba a gyakorló szakértők, cégtulajdonosok, a szakma döntéshozói közé és sikeres vizsgát is tett mint csomagolási szaktanácsadó a környezetvédelmi megfelelőség értékelés területén. 

Tíz éve a CSAOSZ HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny zsűrijének tagja és épp ez a tevékenység adta az ötletet ahhoz, hogy az innovációkra felhívja a szakma és a felhasználók figyelmét. Innen már csak egy lépés volt, mikor a HUNGAROPACK Student díjazottainak már saját „Karrier” rovatot alapított, határozottan bízva abban, hogy a fiataloknak egy kezdő lökést, a szakmának pedig egy színes, friss palettát kínál, ahol a lelkes pályakezdő szakmabelieket
„levadászhatják”. Az ötlet bevált, azóta már több visszajelzést is kaptak cégektől, a gyakorlatból. 

Az elmúlt hetekben-hónapokban is új mérföldkőhöz érkezett a Transpack. Ehhez pedig Rosta Péternek, a Soproni Egyetem tanárának tartozik köszönettel, akinek lendülete, a fiatalokhoz, a szakmához fűződő elkötelezettsége adott inspirációt ahhoz, hogy segítségével egy megújult Transpackot álmodhasson meg. Az ötleteket végül megvalósították, így 2022 év elején egy teljesen új köntösben jelenhetett meg a szaklap. 

Sándor Ildikó hite, hogy a fiatalok számára vonzóvá kell tenni a csomagolóipart, amiből még magánemberként is kivette a részét. Leghűségesebb olvasója minden bizonnyal a lánya, aki ma már csomagolástervezést tanul az Óbudai Egyetemen, gyakornokként pedig már a szakmában dolgozik, ír, tervez és persze ő is álmodik.  

Szabadidejében nemcsak a pihenést, hanem a kihívásokat is kedveli…