A 2013. évi díjazott

Vágó Katalin

Vágó Katalin okl. vegyészmérnök, műanyag-feldolgozó szakmérnök, diplomáit a Budapesti Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karán szerezte.

Első munkahelye a Hungária Műanyag-feldolgozó Vállalat volt, ahol 1971-től fejlesztőmérnökként dolgozott.

1975-től az Anyagmozgatási és Csomagolási Intézet munkatársa lett. Csoportvezetőként, majd osztályvezetőként előbb a műanyag csomagolószerek hazai, központi fejlesztéseivel foglalkozott, majd a csomagolásvizsgáló laboratórium irányítása lett a feladata. Vezetésével a laboratórium felkészült a veszélyes áruk csomagolóeszközeinek vizsgálatára, a különböző fogyasztói csomagolószerek alkalmazástechnikai értékelésére.

1991-től 2010. februári nyugállományba vonulásáig egy munkahelyen dolgozott, amit előbb Kozmetikai és Műanyag Csomagolóeszköz-gyártó Bt-nek, majd Almand Műanyagipari Kft.-nek, jelenleg pedig már Paccor Hugary Almand Kft.-nek neveznek és értékesítési vezetői feladatkört látott el. Vezetői közreműködésével a társaság középvállalattá fejlődött, szakértelmével nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Almand Kft. több multinacionális vállalat magyar gyárainak megbízható beszállítójává vált.

Szakmai munkája mellett közel két évtizedig a Budapesti Műszaki Főiskola (a mai Óbudai Egyetem) óraadó tanárjaként a csomagolástechnológus mérnökhallgatókat oktatta, jelenleg a Budapesti Gazdasági Főiskolán óraadó.

Számos OMFB tanulmány elkészítésében közreműködött.

Társszerzője a Dr. Kertész Béla által szerkesztett „Műanyag csomagolószerek” című könyvnek, Borbély Endréné dr.-ral közösen írt Szakmai kémia III. (Műanyagok fizikája és kémiája, műanyagok feldolgozása), valamint a Marketing és minőségbiztosítás a csomagolásban című főiskolai tankönyveknek.

Szerzője a Veszélyes anyagok csomagolása, továbbá Minősített csomagolások veszélyes áruk szállítására címmel a Csomagolástechnikai füzetek sorozatban megjelent kiadványoknak.

Több szakmai cikk és konferencia-előadás fűződik nevéhez.

Munkáltatóján keresztül a CSAOSZ aktív tagja volt, a Kis- és Középvállalkozói Tagozat munkájában rendszeresen, esetenként házigazdaként is részt vett.

Nyugdíjba vonulása óta a CSAOSZ oktatási programjába előadóként bekapcsolódott.

Oktatói feladatait munkahelyén is komolyan vette és fiatal munkatársainak a széleskörű szakmai ismeretei átadására törekedett.

Segítőkész emberként mindig lehetett hozzá fordulni tanácsért – sokszor nem csak a napi munkájával összefüggő kérdésekben.