A 2021. évi díjazottak

Pirity László

1983-ban végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Gépészmérnöki karán.

Pályafutásában meghatározó szakasz volt a Műanyagipari Kutatóintézet, ahol kutatóként számos szabadalmat dolgozott ki.

Az 1994-ben létrehozott „garázsvállalkozása” mára korszerű, fejlett, európai színvonalú nagy-üzemmé nőtte ki magát.

A tulajdonos-ügyvezető saját szabadalmaiból fejlesztett termékek és technológiák több évtizedre megalapozták a cég sikeres működését.

Legutóbbi szabadalma a fázisváltó anyagot tartalmazó, hőszigetelő tulajdonságú, többcélú rétegzett termék. Olyan újfajta, széleskörűen felhasználható csomagolóanyag rendszer került kifejlesztésre, amely alkalmas egy előre meghatározott hőmérséklettartományban tartani a csomagolt terméket előre meghatározott ideig, és egyenletes hőmérsékletet valósít meg a csomagolás teljes térfogatában.

A folyamatos útkeresés, a vállalatirányítás középpontjába állított K+F tevékenység és innováció szélesre tárta a tevékenységi kört, a vállalkozás által kínált termékkínálat a csomagolástechnikai igények széles körét fedi le.

Pirityi László folyamatosan támogatja úgy az Óbudai Egyetem, mint a BME tanszékeit, bevonva azokat különböző közös K+F projektekbe.

Kiemelten segíti a friss diplomásokat – a cégben több személy dolgozik, akik diplomamunkájuk után a Thermofoam Kft.-nél kaptak munkalehetőséget.

Munkatársai, tanítványai több HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Versenyen díjazott munkát jegyeznek.

Seenger Viktor

A Than Károly Vegyipari Szakközépiskola elvégzése után a mai Óbudai Egyetemen szerzett papíripari mérnöki diplomát.

Később a Modern Üzleti Tudományok Főiskolán is tanult.

27 éve – 1994 májusa óta – a Dunapack Kft. meghatározó munkatársa, konstrukciós tervező, grafikai és tervezési osztályvezető feladatköröket töltött be, jelenleg pedig technical key account menedzseri beosztást lát el.

Hullámtermék-gyártó szakemberként úgy látja, hogy az áruvédelem ma már csak egyike, a csomagolás kötelezően teljesítendő funkcióinak, egyre több követelményt kell a tervezés során figyelembe venni, ezek közül is a fenntarthatóság és a hatékonyság kiemelkedik

Az elmúlt közel három évtized alatt számos országosan ismertté és általánosan alkalmazottá vált hullámpapírlemez alapú konstrukciós megoldást fejlesztett ki, ezek közül is a polckész doboz-szerkezeteket lehet kiemelni, amelyek a diszkontáruház-láncok rohamos fejlődésével óriási jelentőségre tettek szert, az árufeltöltés idejét akár 50%-kal is csökkenthetik.

A saját és munkatársaival közös tervei alapján számos HUNGAROPACK díj és különdíj nyertese, csak az utolsó öt év eredménye: 2016, 2017, 2018 – Különdíj, 2019 – HUNGAROPACK Ipari Kreativitás díj, 2020 – Különdíj.

Az Óbudai Egyetemen rendszeresen kérik fel Záróvizsga Bizottságban való részvételre.

A CSAOSZ szakmai tanfolyamainak – és más szakmai rendezvények is – rendszeres felkért előadója. Tudását a fiatal kollégáinak önzetlenül átadja.

Ugrin András

A hazai hajlékony falú csomagolószer-gyártás egyik közismert alapító tagja – habár borász üzemmérnök végzettségű, e szakmáját csak 15 évig űzte. Nagy munkabírású, fáradhatatlan ember, aki első, csomagolással foglalkozó vállalkozását kb. 40 évvel ezelőtt, saját fejlesztésű gépével kezdte.

Nevéhez fűződik a rendszerváltás idején alapított UgrinPack Kft., amely hajlékony falú csomagolószerek nyomtatására, konfekcionálására szakosodott. Társasága igazi családi vállalkozás, eleinte felesége, ma már azt három gyermeke irányítja.

Tisztelettel emlékezik korábbi üzlettársára, Homoki Attilára, aki szaktudásával sokat segítette az akkori vállalkozás sikereit, az innovatív gondolkodást. Közös munkájuk eredménye pl. a szaloncukor „csavarható” polipropilén csomagolóanyagán a hidegen hegedő lakk bevezetése.

A fejlesztések közé sorolható a melegen hegedő bevonatkészítés technológiájának kidolgozása, amelyet budapesti élesztő gyár használt fel.

A részben a család által tulajdonolt Ugrin Pack-Erdősi Kft. a műanyagbevonatos papírpoharak hazai gyártója.

Ugrin András ötlete alapján alakult meg az Omnipack Első Csomagolástechnikai Klaszter, amely napjainkban is működő és elismert akkreditált minősítésű, jelentős külföldi kapcsolatokkal rendelkező szervezet.

Több mint egy évtizede elhivatottan dolgozott a szakmai középfokú oktatás kialakításáért, amely a hajlékonyfalú csomagolóanyagok gyártására összpontosít. Az Ő rendkívül kitartó és aktív munkájának is köszönhető, hogy Magyarországon 2020-ban megindulhatott a csomagolástechnika középfokú oktatása.

Sokáig aktív sportoló volt, ötven évesen a birkózó öregfiúk világbajnokságán 4. helyezést ért el, sokáig gyermek számára vezetett edzéseket.

Ars poétikája: nem az a boldog ember, aki azt csinálja, amit szeret, hanem az, aki szereti, amit csinál.