FCM Konferencia – 2019. 04. 11.

A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karának (SZIE-ÉTK) Alkalmazott Kémia Tanszéke, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2019 április 11-én szakmai konferenciát szervez az Élelmiszerekkel Érintkezésbe Kerülő Anyagok (Food Contact Materials, FCM) témakörében.

A konferencia célja, hogy megismerjék egymást az ezen a területen dolgozó, kutató szakértők, szakmai képviselők, valamint, hogy lehetőség nyíljon arra, hogy a tapasztalatok megosztásával komplexebb ismeretekre tehessenek szert.
Helyszín: Szent István Egyetem, Rektori Tanácsterem (1118 Budapest, Villányi út 29-43. K épület, 2. em.)

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, a férőhelyek száma limitált. Amennyiben szeretne részt venni a konferencián, kérjük 2019. március 31-ig jelezze részvételi szándékát a jelentkezők nevének megküldésével a szilvassyb@nebih.gov.hu e-mail címen.

Program:
9:00-9:30 Regisztráció
9:30-9:40 Megnyitó
9:40-10:00 Dr. Szilvássy Blanka (NÉBIH) – Az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó jogszabályok áttekintése
10:00-10:20 Nagy Miklós (CSAOSZ) – Egyszer használatos műanyag termékek irányelve – és ami mögötte van
10:20-10:40 Dr. Madai Gyula (MDCTec Services Gmbh) – Élelmiszerekkel érintkező anyagok kockázatértékelése
10:40-11:00 Vörös Attila (ÉFOSZ), Székely Dóra (SZIE) – Csomagolás a versenyképesség tükrében
11:00-11:40 KÁVÉSZÜNET
11:40-12:00 Dr. Martin Andrea (élelmiszerbiztonsági szakértő) – Csomagolóanyagokhoz tartozó dokumentáció megfelelősége az Élelmiszerbiztonsági irányítási rendszerek szempontjából
12:00-12:20 Lénárt Melinda, Vörös Józsefné (Krajcár Csomagolóanyagipari Kft.) – Élelmiszerekkel érintkező csomagolóanyagok szabvány szerinti ellenőrzése üzemi körülmények között
12:20-12:40 Dr. Szigeti Tamás (WESSLING Hungary Kft.) – Az élelmiszerekkel rendeltetésszerűen érintkező anyagok migrációs jelenségeinek fizikai törvényszerűségei és a vizsgálati módszerek elve
12:40-13:40 SZENDVICSEBÉD
13:40-14:00 Dr. Kókai Zoltán (SZIE) – Élelmiszerek csomagolóanyagainak érzékszervi kölcsönhatásai
14:00-14:20 Dráviczki Marianna (NÉBIH) – Élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő melamin alapanyagokból és termékekből melamin kimutatása
14:20-14:40 Dr. Marosi György (BME) – Csomagolóanyagok spektroszkópiai vizsgálata és környezetkímélő technológiája
14:40-15:00 Kirchkeszner Csaba (ELTE) – Polipropilén és politejsavalapú élelmiszer-csomagolóanyagokból kioldódó szándékosan és nem szándékosan hozzáadott anyagok azonosítása gázkromatográfiával kapcsolt tömegspektrometriás módszerek segítségével (szerzők: Kirchkeszner Csaba, Petrovics Noémi, Dr. Eke Zsuzsanna
15:00-15:20 Kérdések megbeszélése, konferencia lezárása