A világ csomagolási szakembereinek színe-java Budapestre érkezett

A Csomagolási Világszövetség (World Packaging Organisation – WPO) 2016. május 22 és 26. között Magyarországon tartotta a tavaszi ülésszakát. A házigazda szerepét magyar tagszervezete, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) töltötte be.

Az eseménysorozat első négy napján a WPO irányító testületének, munkabizottságainak üléseire, végül pedig a közgyűlésére került sor. Az utolsó, ötödik napon a CSAOSZ nemzetközi részvételű csomagolási konferenciát, az este folyamán pedig a WorldStar csomagolási világverseny díjátadóját szervezte meg.

A konferencia a Csomagolási innovációk a fenntarthatóságért és a biztonságért címmel került megrendezésre.

A külföldi és hazai előadók arra hívták fel a résztvevők figyelmét, hogy a természeti erőforrással, alapanyagokkal, energiával való fenntartható gazdálkodás egyik és talán legfontosabb eszköze a termékek gondosan megtervezett csomagolása. A csomagolás elmaradásából, illetve hiányosságából bekövetkező árukár a termék teljes értékteremtő láncolata anyag- és energiafelhasználásának hiábavaló elpazarlását eredményezi. Egy friss tanulmány szerint az élelmiszertermelés környezetre gyakorolt hatása tízszerese a csomagolásénak, a világon jelenleg a megtermelt élelmiszerek 1/3-a pedig veszendőbe megy. A rendszerszemléletű csomagolástervezéshez folyamatosan képzett, a legújabb anyagokat, eljárásokat, a világban végbemenő változásoknak csomagolásra gyakorolt hatását ismerő, képzett szakemberek kellenek.

A WorldStar díjátadó a szakma Oscar-díjának tekinthető, vagy magyar hasonlattal élve a Prímák között a Primissimák elismerése, azaz a WPO tagországok nemzeti versenyein – ez Magyarországon a HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny – díjazott legújabb csomagolószerek, csomagolások esszenciája.

Az est folyamán a nemzeti versenyeken megmérettetett legkiválóbb csomagolási megoldások alkotói kapták meg méltó elismerésüket. Magyarországot a gálán 8 nyertes vállalat 11 elismerés átvételével képviselte.

Az ötnapos programra a koronát az ExperiDance társulat Nostradamus – Világok vándora című – a résztvevők által világszínvonalúnak értékelt – műsora tette fel.

A rendezvényeken együttesen több mint 350 szakember vett részt, akik a Föld öt kontinensének 34 országából érkeztek. Magyarországon mindezidáig egyidőben ennyi külföldi és magyar csomagolási szakember nem gyűlt össze.

A Csomagolási Világszövetség magyarországi, budapesti látogatása részben annak a magas szintű szakmai munkának az elismerése, amit az 1997 és 2015 között elnyert 87 WorldStar díj és a mögötte lévő tudás jellemez, továbbá annak a szakmadiplomáciai aktivitásnak a jutalma, amelyet a világszínvonalon termelő, a nemzeti GDP közel 2%-át előállító és produktumainak 50%-át fejlett exportpiacokon értékesíteni képes csomagolóipar nemzetközi szintű bemutatása és elismertetése érdekében már több mint 25 éve a CSAOSZ végez.

Nagy Miklós
főtitkár